Overheid en zorginstellingen streven ernaar om mensen met een beperking een volwaardige plek in de maatschappij te bieden. Daarbij stuurt de overheid aan op kleinschaligheid en willen veel instellingen de vertrouwde omgeving van het instellingsterrein voor de cliënten behouden. De oplossing wordt gevonden in omgekeerde integratie: de herontwikkeling van instellingsterreinen tot woongemeenschappen waarin mensen met en zonder beperking samenleven.
Veel instellingen voor mensen met een beperking liggen op royale, beschutte en groene locaties. Wanneer het vastgoed toe is aan vernieuwing of uitbreiding, kan door toepassing van omgekeerde integratie een plek op het terrein behouden blijven. De cliënten hoeven niet uit te wijken naar een nieuwe omgeving, de maatschappij komt naar hen toe. Naast kleinschalige instellingsaccommodaties worden op het terrein ook woningen voor de markt gerealiseerd.
Op een aantal plaatsen in Nederland ontwikkelt ZorgID in samenwerking met VolkerWessels Vastgoed projecten voor omgekeerde integratie, Sterrenberg in Huis ter Heide en Park Suyderwijk in Drachten zijn daar goede voorbeelden van.
Meer lezen over de best practice Wonen op Sterrenberg? Klik hier.